Vlažne gaćice

Vlažna Mi Je Pica! Šta to znači?

Od napaljenosti pa sve do znoja, evo sve što treba da znate o tome zašto ste dole vlažne.

Često se dogodi nešto poput ovoga: u nekoj ste žurbi i možda ste prenategnuti pre nego što osetite vlažnost koja se dešava u vašem području gaćica. Ili vam neko posebno pleni pogled, a vaše se telo strese, ali takođe niste nigde u razmišljanju ili prostoru da razmišljate o seksu.

Dakle, da li vagina zaista reaguje na nešto? Šta tačno radi?

 

  1. Zašto sam vlažna dole, ako nisam u seksualnoj situaciji? – Čak i kada toga niste svesni, vagina stvara prirodno podmazivanje (vlaži, ponekada i curi). To je prirodni deo vašeg fiziološkog funkcionisanja. Žlezde u vašem grliću materice i vaginalnom zidu stvaraju neophodno podmazivanje kako bi zaštitile vaše genitalno područje od povreda ili kidanja i održavali vaginu čistom i vlažnom. U zavisnosti od toga u kom ste periodu ciklusa i nivoa hormona, količina tečnosti može da varira.

Imajte na umu da se baš ta tečnost ili neka slična takođe pojavljuju tokom seksa. Ali samo zato što je vidite i osetite, to ne znači da ste napaljeni. Ako postoji vlaženje, to su vaše žlezde na delu. Žlezde za proizvodnju tečnosti za seksualnu aktivnost su Bartholin-ove žlezde (koje se nalaze desno i levo od vaginalnog otvora) i Skene-ove žlezde (blizu uretre). vlaženje pice

 

Niste u seksualnoj situaciji? – Verovatno da je vlaga koju osećate vodenasta supstanca, a ne tečnosti izazvane seksualnim uzbuđenjem. Vaše genitalije mogu biti tople, a donji veš može biti vlažan, ili čak natopljen. Takođe možete da osetite grčeve u stomaku, u zavisnosti od toga gde ste u ciklusu ili ako ste naduveni. Ako se smejete, kijete ili radite neko teško dizanje, možda ćete imati stresnu inkontinenciju. (Iako se naziva stresna inkontinencija, ovo je fiziološka pojava, a ne psihološka.) To se događa kada se pritisak vrši na bešiku, pa vi pomalo ali nenamerno piškite u gaće.

Sve u svemu, koliko mokre ćete biti zavisi od nekoliko faktora, uključujući: hormoni, starost, lekovi, mentalno zdravlje, faktori odnosa znojenja i znojne žlezde, stres, vrsta odeće koju nosite, hiperhidroza (prekomerno znojenje), infekcije…

Za neke, vrsta anti-bebi pilule koju koristite može povećati vlažnost vagine, jer estrogen povećava proizvodnju vaginalnih tečnosti. Ako je to uzrok, pitajte svog lekara o alternativnim sredstivima koji sadrže manje estrogena.

Infekcije, poput bakterijske vaginoze, mogu izazvati osećaj vlažnosti, jer vlažnost pomaže da se bakterije izvuku iz vašeg vaginalnog kanala. Podmazivanje vagine takođe se povećava u blizini ovulacije kako bi se povećala šansa za oplodnju pružajući lakši prolaz spermatozoidima.

 

  1. Da li je ovo dole voda? Urin? Podmazivanje? Možda će biti teško odmah odrediti kakva tečnost izlazi, posebno ako curi na vaše iznenađenje dok čekate u redu za kafu. Većim delom nećete znati dok ne budete u kupatilu i dok ne proverite donji veš. Ako je neka vrsta sluzi, to bi mogla biti cervikalna tečnost (što nije ono što izaziva seksualno uzbuđenje). Tečnost materice sastoji se od ugljenih hidrata, proteina i aminokiselina. Menja se u teksturi, boji i konzistenciji, zavisno od vašeg ciklusa i nivoa hormona. Tečnosti iz grlića materice su prirodni telesni odgovor, ali ako imate tečnosti koje su zelene, smrde ili imaju teksturu sira, najbolje je da se obratite lekaru, jer bi to mogao biti znak infekcije.

 

squirtingDruga vrsta tečnosti koja bi mogla da bude dole je vaginalni znoj, koji potiče iz vaših znojnih žlezda. Tokom seksualnog uzbuđenja, vaše vaginalno područje nabrekne usled povećanog protoka krvi. Ova vazokongestija stvara vodenast rastvor nazvan vaginalni transudat.

Stres vas može naterati da se znojite više, uključujući i u vaginalnom području. Da biste se borili protiv toga, obucite donji veš koji diše, budite podređeni i praktikujte dobru higijenu.

Mlečno beli sekret za koji se veruje da se razlikuje od drugih tečnosti je druga vaginalna tečnost koja dolazi iz vaginalnog transudata i vaginalnih žlezda. Kao što je ranije spomenuto, Skene-ove žlezde (neformalno poznate kao ženska prostata) imaju ulogu u podmazivanju (spremanje za vaginalnu penetraciju). Te žlezde navlažuju vaginalni otvor i stvaraju tečnost za koju je poznato da sadrži antimikrobna svojstva koja štite regiju mokraćnog trakta.

Skene-ove žlezde su takođe odgovorne za squirting, verovatno zato što se nalaze blizu donjeg kraja uretre. Postoje rasprave o tome da li je ženska ejakulacija stvarna i je li to zapravo urin. Nažalost, zbog nedostatka istraživanja o ženskom seksualnom zdravlju, i dalje se vodi polemika o tome šta je zapravo ženski ejakulat i od čega se stvara.

 

  1. Vlažna sam ali nisam napaljena – šta to znači? Ne morate biti seksualno uzbuđeni da biste bili mokri dole. Ponekad je to samo uobičajen telesni odgovor – vagina je mokra jer tako anatomski funkcioniše. To se naziva – pobuda neusklađenosti. Možda će to zbuniti neke i osećaće se kao da je im je telo izdalo um, ali to je normalna reakcija.

Druge situacije mogu biti posledica gledanja nečega erotskog ili čitanja nečega uzbudljivog, pa vaše telo bela sluz iz pičkiceprirodno postaje fiziološki osetljivo.

 

Možete biti u seksualnoj situaciji i mokri, ali potpuno je u redu i normalno NE želeti seks. Fizičko uzbuđenje ne izjednačava seksualno uzbuđenje. Za seksualno uzbuđenje je potreban emotivan odgovor. Vlažnost nije govor tela za pristanak!

 

Vlažnost je takođe način održavanja ravnoteže vašeg tela. Uglavnom se ne morate brinuti. Ako to nije podmazivanje, onda mogu biti znojne žlezde ili vaš ciklus. Kada su u pitanju znojne žlezde, vaša vulva ima brojne znojne i uljne žlezde koje održavaju vašu vaginu vlažnom. U tim je slučajevima najbolje održavati higijenu, nositi kvalitetne gaćice ili pamučno rublje kako biste stvari održali hladnijim. Povećanje vežbanja takođe može biti razlog vaše vlažnosti.

Ako ste vlažne ali smrdi neprijatno, trulo ili neprirodno, najbolje je nazvati svog lekara, jer to može biti znak drugih problema.

 

LinkIzvor: https://www.healthline.com/health/womens-health/vaginal-wetness

besplatan sms

1 thought on “Vlažna Mi Je Pica! Šta to znači?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Don`t copy text!